Høst på Røst i Lofoten

Helt ytterst i Lofoten ligger øyriket Røst. Her bor rundt 500 mennesker, side om side med en av Europas største sjøfuglkolonier og en av verdens rikeste fiskebestander.
Høst på Røst er kvelder med fantastisk fargerike solnedganger og nordlys, som kan nytes i alle retninger. Hovedøya er så flat at det er 360 graders utsikt overalt. I tillegg er Røst et av stedene i Norge med flest soldager og klarvær, så sannsynligheten for å oppleve nettopp disse naturfenomenene er stor! Røst er også en av Norges beste fugledestinasjoner på høsten - her mellomlander mange trekkfugler på migrasjon sørover, og deriblant en og annen sjeldenhet, til stor glede for alle fugleinteresserte. Vil man oppleve høy himmel og vær som rusker i kroppen, så er Røst stedet å dra til.
Har du lyst på en tur til Røst? Helgetur med familie og venner, eller firmatur med faglig innhold og natur- og matopplevelser - vi skreddersyr turen!

hjem
26.05.2022
Turkart

Hovedøya Røstlandet utgjør med sine 11 kvadratkilometer nesten halvparten av landarealet, men er likevel ikke mer enn 11 moh. på det høyeste. Totalt utgjør kommunen nesten et dusin øyer bundet sammen av veier og broer. Den ekstreme beliggenheten og det flate landskapet gjør at det er svært mye himmel på Røst. Kunstnere fra hele verden har gjennom lange tider latt seg inspirere av det spesielle røstlyset og stemningen blant fugl, fisk og folk. 

På grunn av plasseringen midt i havet er gjennomsnittlig temperatur over frysepunktet hele året. Øyene ytterst i Lofoten er dermed det nordligste stedet i verden som ikke har noen vinter etter meteorologiske definisjoner. Under Lofotfisket i februar og mars er det derfor perfekte forhold for å henge de store mengdene med skrei på hjell, slik at vær og vind kan lage tørrfisk av prima kvalitet. Dette har vært gjort på Røst i hundrevis av år, og kvaliteten ble satt pris på allerede i 1432 av den venetianske handelsmannen Pietro Querini, som havnet på Røst etter et dramatisk skipsforlis. Størstedelen av tørrfisken eksporteres fortsatt til Querinis hjemlige trakter - Italia.

Røst er med dette en særegen kombinasjon av et levende fiskeri- og jordbrukssamfunn med en åpen og internasjonal kultur.

Hvis du vil vite hva du kan oppleve på Røst mens du er her - sjekk ut vår aktivitetskalender under overskriften "hva skjer".

Ta gjerne turen, vi setter alltid pris på besøk!

I vårt digitale turguide, wips-kartet på forsiden, finner du informasjon om alt fra teltplasser, overnattingssteder, serveringssteder, kaiplasser, butikker, gallerier, kulturminner og tørrfiskhistorie.
Bruker du pc, kan du scrolle nedover ikon-listen på venstre side - det er ikke alle som er synlige på siden.