Vår på Røst i Lofoten

Helt ytterst i Lofoten - ligger øyriket Røst. Her bor rundt 500 mennesker, side om side med en av Europas største sjøfuglkolonier og en av verdens rikeste fiskebestander.
Høst på Røst er høy himmel, åpent landskap, fargerike solnedganger, vind i håret og ikke minst det vakre nordlyset som er synlig over hele øya. Røst er også en spennende destinasjon for fugletittere - her mellomlander mange sjeldenheter under høstmigrasjonen.
Har du lyst på en tur til Røst? Helgetur med familie og venner, eller firmatur med faglig innhold og natur- og matopplevelser - vi skreddersyr turen!

06.12.2021
Turguide
20.04.202113:54 Raine Nilsen

Hovedøya Røstlandet utgjør nesten halvparten av landarealet, men er likevel ikke mer enn 11 moh. på det høyeste. Den ekstreme beliggenheten og det flate landskapet gjør at det er svært mye himmel på Røst. Kunstnere fra hele verden har gjennom lange tider latt seg inspirere av det spesielle røstlyset og stemningen blant fugl, fisk og folk. 

På grunn av plasseringen midt i havet er gjennomsnittlig temperatur over frysepunktet hele året. Øyene ytterst i Lofoten er dermed det nordligste stedet i verden som ikke har noen vinter etter meteorologiske definisjoner. Under Lofotfisket i februar og mars er det derfor perfekte forhold for å henge de store mengdene med skrei på hjell, slik at vær og vind kan lage tørrfisk av prima kvalitet. Dette har vær gjort på Røst i hundrevis av år, og kvaliteten ble satt pris på allerede i 1432 av den venetianske handelsmannen Pietro Querini, som havnet på Røst etter et dramatisk skipsforlis. Størstedelen av tørrfisken eksporteres fortsatt til Querinis hjemlige trakter - Italia.

Røst er med dette en særegen kombinasjon av et levende fiskeri- og jordbrukssamfunn med en åpen og internasjonal kultur.

Ta gjerne turen, vi setter alltid pris på besøk!

I vårt digitale wips-kart på forsiden finner du informasjon om alt fra teltplasser, overnattingssteder, serveringssteder, kaiplasser, butikker, gallerier, kulturminner og tørrfiskhistorie.
Bruker du pc, kan du scrolle nedover ikon-listen på venstre side - det er ikke alle som er synlige på siden.