FESK OG POTEDES - en liten kulturhelg på Røst

Røst andelslandbruk i samarbeid med Orkana forlag, forfatter Marianne Berg, historiker Gro Røde, Røst historielag. Litteraturpark Pietro Querini, Røst bryggehotell og Querini pub & restaurant inviterer til en helg med foredrag, kultur og litteratur Programmet ligger også som vedlegg i pdf Tittel Start Slutt Arrangør Sted Tittel FESK OG POTEDES - en liten kulturhelg på Røst Start fredag 25. aug 2023 17:00 Slutt 27. aug 2023 18:00 Arrangør Røst andelslandbruk Sted Røst Les mer

fredag 25. aug 2023 17:00 Røst

Fakta

Dag 1 25. aug 2023 17:00:00 - 27. aug 2023 18:00:00RArrangør Røst andelslandbruk Sted Røst Kontaktperson Anne Cecilie Pedersen Telefon 97176826 Epost querinipr@gmail.com Aldersgrense ingen

Lørdag 26. blir det formiddagsforedrag på Røst bryggehotell kl 12.30
Ett er av historiker Åsa Elstad – «Moteløver og heimføinger» – som forteller om hva folk i tidligere tider kunne kjøpe når tørrfisken var solgt og om hvordan parisermotene kom til fiskeværene like raskt som til storbyene i Europa. Neste foredrag ut er "Arkivene forteller - et dykk ned i Røsts historie" ved historiker og leder i Arkiv i Nordland Ketil Jensen (som forresten også er røstværing). 
Formiddagsforedragene rundes av med Sara-Emilie Nystad - en ung stemme om Røst i dag og i framtiden.
Kl 15-17.00 blir det "Grønn dag for barna" - med planting i vinduskarmene og planteprat i Røst folkebibliotek.

Vi legger også opp til en fisketur i løpet av lørdagen, for de som måtte ha lyst til det.

Om kvelden kl 19.00 på Querini pub & restaurant blir det foredrag av forfatter Marianne Berg – «Fra Peru til potetåkerne på Røst». Etter foredraget (ca kl 20.00) blir det servering av nettopp «fesk og potedes» som det serveres i Norge og Italia. Kvelden avsluttes med konsert kl. 21.30  med "July August", bestående av Jenny Augusta og Julie Kleive.
Hør dem her: https://www.youtube.com/watch?v=HC4c7F4Y07E&ab_channel=JulyAugustMusic

Søndag 27.8.
Kl 11. arrangerer Røst andelslandbruk plantebyttedag i vår besøkshage "Alidahagen", med mulighet for gode potetråd fra agronom og potetbokforfatter Marianne Berg
Kl 17 blir det foredrag av Gro Røde om Carl Schøyen og Røst i Petra Henriksen-huset. Carl Schøyen er sakprosaforfatteren som forelsket seg i Lofoten. Som 17-åring tilbrakte Carl Schøyen sommeren hos sin onkel, fyrvokteren på Skomvær fyr og han ga senere ut flere storselgende bøker fra nord – blant annet "Nord i Værene", "Fuglefjell" og "Tre stammers møte"
Røst andelslandbruks besøkshage, "Alidahagen",  arrangerer plantebyttedag, med mulighet for gode potetråd fra agronom og potetbokforfatter Marianne Berg

Arrangementskomite:
Gro Røde er historiker og sakprosaforfatter, oppvokst på Flakstad i Lofoten, nå bosatt i Oslo.  Hun har blant annet skrevet boka På et berg eg kalla mett, en historie om dagliglivet og fraflyttingen fra bygdene på yttersia av Lofoten,  og arbeidet med kystkulturprosjekter og kulturminnevern. Nå har hun ansvar for arbeiderhistorie i Oslo Museum.

Marianne Berg er agronom fra Hvam Landbruksskole (1976). De siste årene har hun vært en ivrig potetdyrker i Oslo. Lærer og sakprosaforfatter. Boka hennes Den fantastiske poteten er delvis laget på Røst.

Elisabeth Johansen er forfatter og forlegger i Orkana forlag, historiker og pasjonert grønnsaksdyrker, både utenfor eget hus i Nesset og som styreleder i Røst andelslandbruk.  

Anne Cecilie Pedersen, innehaver av Querini pub og restaurant, kokk av både fesk og potedes, aktivt styremedlem i Røst andelslandbruk og Litteraturpark Pietro Querini og engasjert røstværing.

Vanja Henriksen er bibliotekar ved Røst folkebibliotek.